joi, 7 aprilie 2011

DRAGOSTEA ADEVARATA

"Datori suntem noi cei tari sa purtam slabiciunile celor slabi si nu noua sa placem. Ci fiecare sa faca spre placerea aproapelui intai ce-i bine spre zidirea lui" (Romani 15, 1-2).

,,Ce poate fi mai minunat, mai desfatator decat iubirea de aproapele ?A iubi este o fericire, a ura este un chin.Toata Legea si prooroci, stau in iubirea catre Dumnezeu si catre aproapele (Mt. 22, 40).
Iubirea catre aproapele este calea care duce la iubirea catre Dumnezeu, caci Hristos a binevoit a se imbraca tainic in fiecare aproape al nostru, iar in Hristos este Dumnezeu ( 1 Ioan). "( Sf. Parinti)

,,De la aproapele vine si viata si moartea. Ca daca folosim pe aproapele, pe fratele, pe Dumnezeu dobandim si daca gresim fratelui, lui Hristos gresim"(Sf.Antonie cel Mare)

,,Nimeni nu cladeste o casa de la acoperis in jos, ci de la temelie in sus". Si intrebat fiind ce inseamna acest cuvant a zis: "Temelia este aproapele, ca pe el mai intai sa-l folosesc, pentru ca de el atirna toate poruncile lui Hristos"(Cuv.Ioan Colov)

''Orcine creeaza ceva pentru altii,trebuie sa aiba grija ca niciodata sa nu piarda legatura,sa nu rupa contactul ,sa nu se departeze de cei pentru care lucreaza.
Sa fim cu un pas inaintea si in fruntea lor,dar nu mai mult,pentru ca distanta sa nu se faca prea mare,pentru ca nu cumva ei sa nu ne mai auda si sa nu ne mai inteleaga."(Fr Traian Dorz).

,, Putem sa ne silim sa iubim pe Dumnezeu si pe oameni cat putem noi mai mult si atunci suntem pe calea cea buna, suntem in cuprinsul fericirii, stim sa ne coboram la cel la care trebuie sa ne coboram si stim sa-l ridicam pe cel pe care trebuie sa-l ridicam. Cum se poate face aceasta o stie numai cel ce iubeste. Se spune ca la un om care cersea cineva i-a dat o floare. Niciodata nu s-a asteptat omul acela ca cineva sa-i dea o floare. N-a asteptat floarea, dar floarea l-a bucurat, pentru ca o floare spune ceva despre cel care o daruieste."(Par.Teofil Paraianu).

,, Fata de Dumnezeu sa avem inima de fii, fata de aproapele sa avem inima de mama si fata de noi insine inima de judecator"(in,, Mantuirea pacatosilor").

,,
In Pateric se spune ca un boier i-a dat unui sarac o haina, si saracul a luat haina si a vandut-o si a baut-o. Si atunci omul era ingrijorat: "Uite, eu i-am dat-o sa se imbrace si el a vandut-o si a baut-o", si era nemultumit si noaptea a avut un vis in care se facea ca i se arata Domnul Hristos imbracat cu haina pe care el a dat-o saracului si l-a intrebat pe binefacator: "Cunosti haina aceasta?" Si el a zis: "Da, Doamne, o cunosc, a mea este!". Si Domnul Hristos a zis: "Nu te intrista, Eu o port".

,,Mila e un simţământ, o virtualitate, mai bine zis o stare sufletească sau şi mai precis: o stare harică.Mila, scurt spus, presupune facultatea de a te părăsi şi a lua locul altuia, fără a-l judeca.Mila, stare sufletească întru totul superioară, e de fapt un simţământ divin-omenesc. (Nu ne spun Scripturile că izvorul ei este la Dumnezeu?)"(Par.Nicolae Steinhard).

,,Departarea nu raceste dragostea adevarata, ci o sporeste, acolo unde este rugaciune. "( Sf.Luca al Crimeei)

,,Daca nu ai iubire, nu comunici." (Par. Gheorghe Calciu)

,,Un parinte al Patericului tot spunea fiecaruia: “Eu, intr-o zi, am sa ajung imparat”. Odata, paganii au luat in robie un monah mai batran. Parintele le-a spus: “Lasati-l pe el liber si luati-ma pe mine in schimbul lui, ca eu va sunt mai de folos, si va dau si sapte arginti.” Iar in clipa in care i-au taiat capul, batranul s-a aratat in biserica unde preotul slujea Sfanta Liturghie la manastire, si toti l-au vazut cu duhul si au auzit ca el a spus: “Acum sunt cu adevarat imparat, pentru ca mi-am pus viata pentru aproapele”.

,,Ca si crestini, noi trebuie sa traim iubirea crestina. Conform principiilor scripturistice si patristice, iubirea crestina nu-ti da voie sa urasti absolut pe nimeni. Si Mantuitorul arata clar ca cine poarta ura pe aproapele, mincinos este chiar daca spune ca-L iubeste pe Dumnezeu. Cine poarta ura, pacat de moarte savarseste. In vrajmasul tau sa arunci cu paine si cu sare, ca sa gramadesti pe capul lui carbuni aprinsi. Daca el blesteama, tu sa-l binecuvantezi, daca el uraste, tu sa-l iubesti, ca sa se implineasca legea lui Hristos."(Par.Calistrat)

,,Trebuie ca fiecare dintre noi sa devenim un emitator de unde pozitive, de unde de dragoste, de pace, de bucurie si de lumina. Eu socotesc ca daca tot timpul am zice Doamne, sa daruim semenilor nostri un gand de dragoste, pace, bucurie si de lumina”, daca tot timpul am gandi asa, in momentele noastre libere, am crea o adevarata noosfera spirituala.
Sa iertam tuturor, cum zice Mantuitorul. E adevarat ca e groaznic de greu, dar macar nu-i face rau, bucura-te de bucuria lui sau indurereaza-te de durerea lui. Asa se spune, ca de durerea lui mai degraba te indurerezi, decat sa te bucuri de bucuria lui. "(Monahia Benedicta-Zoe Dumitrescu-Busulenga)

Sa ne ajute Dumnezeu asa sa facem!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu