marți, 26 iulie 2011

LUMEA TE OMOARA , FACANDU-TE SA UITI CA VEI MURI!

Fara Dumnezeu , omul este prizonierul propriului mod de viata

S
-a schimbat mult lumea in ultimii ani-sau,mai curand,noi ne-am schimbat,adaptandu-ne cu placere sau cu durere noului ritm.Timpul nu mai este acelas si trece asa de repede ,nici lucrurile nu mai au insusirile de odinioara -frumusetea, adancimea si odihna lor.
Totul se datoreaza grabei cu care se desfasoara lucrurile.(.......)
,,Intelepciunea lumii acesteia nu poate sa mantuie lumea .Parlamentele ,guvernele, organizatiile cele mai avansate de pe pamant sunt neputincioase.Omenirea sufera nesfarsit.Singura iesire este de a afla in noi intelepciunea si hotararea de a nu trai dupa ideile acestei lumi,ci de a urma lui Hristos"(Parintele Sofronie de la Essex)
In aceasta noua situatie prin care trece omenirea ,ne vine tot mai greu sa intelegem ce se intampla cu noi si cu lumea in care traim .Ne fuge pamantul de sub picioare ,pierdem reperele ,valorile si sensul pe care acestea ni-l dau.Ceea ce este cu adevarat importanat pentru viata noastra ne devine aproape indiferent .Iar aceasta atmosfera ,din pacate ,se strange tot mai mult in jurul nostru ,ca un fel de vraja ,care ne face sa uitam de unde venim,cine suntem si incotro ne indreptam.(.....)
Nu au trecut decat cateva luni de cand -undeva in Japonia ,la Fukushima, a explodat o centrala nucleara (......) ,potrivit masuratorilor ,radiatia din parculete in care se joaca copiii din Tokio este de mii de ori mai mare decat aceea care cu un an in urma ,era considerata a fii cea de maxima admisa .(......) Pana mai ieri ,lumea intreaga admira ,,miracolul japonez".O tara lipsita de bogatii naturale ,cu un urias risc de cataclisme -tsunami si cutremure-ajunge una dintre cele mai importante forte economice ale lumii. Cine-si putea imagina ca peste noapte ,toate vor fi puse sub semnul intrebarii si ca oamenii de pretutindeni vor avea toate motivele sa deplanga soarta japonezilor?!(.........)
Lumea care nu L-a cunoscut pe Dumnezeu sau L-a uitat sufera astazi ,sufera mult ,caci duhurile cumplite ale tehnologiilor si ale ideologiilor se razbuna pe omul care le-a dat nastere ,spre a se increde in ele si a le sluji.Aceasta pentru ca lor nu le este proprie dragostea ,ci mai curand indiferenta,confuzia ,haosul si ura.
Numai Dumnezeu iubeste omul ,Dragoste fiind ,dar ,inselati fiind ,ne-am indepartat mult de El.
Ne-am increzut in puterile lumii acesteia ,le-am admirat si am zis in sinea noastra :,,Cine este Dumnezeu?Iata omul si- a construit cu mainile sale o imparatie aici pe pamant !" Vedem insa ca un simplu tsunami ,un accident ,poate face sa se prabuseasca acest turn al mandriei omenesti.
Ce ramane, care este locul unde trebuie sa ne adapostim pentru a nu fi maturati si noi de urgia stihiilor ingatuite de Dumnezeu asupra lumii noastre? Desigur ,departe de imaginile inselatoare ,inlauntrul realitatilor duhovnicesti -numai acolo vom fi paziti si ne vom dobandi pacea .
Numai zidindu-ne viata pe credinta in Hristos, ,, piatra cea din capul unghiului" , nu vom fi luati de valurile care - iata!- se pornesc cu furie peste lume.
Numai impartasindu-ne din harul Sfantului Duh, avandu-L lucrator in sufletele noastre ,vom putea ramane deasupra tulburarilor care se vestesc a veni asupra lunii.Iar harul ,in chip tainic , ne poate darui atat pacea si bucuria ,cat si compatimirea cu intreaga durere a lumii,a omului de peste tot - fratele nostru , zidit de Mana lui Dumnezeu .
Deasupra la tot si la toate se afla Dumnezeu ,Cel ce poate schimba intr-0 clipa tot raul in bine ,Caci El este Acela care ingaduie soarelui sa rasara, ploilor sa cada la vremea lor , aerului sa ne mangaie obrajii si copiilor sa se nasca .De doua mii de ani ,glasul Sau rasuna in inimile celor ce cred si-L urmeaza :,, Veniti la Mine ,toti cei osteniti si impovarati , si Eu va voi odihni pe voi. Luati jugul Meu asupra voastra si invatati-va de la Mine ,ca sunt bland si smerit cu inima , si veti afla odihna sufletelor voastre .Caci jugul Meu este bun si povara Mea este usoara."(Matei 11:28-30)
Dumnezeu este Realitatea prima si ultima ,desi multi Ii pun la indoiala existenta.
Trebuie sa traim cu adevarat in Hristos , vazandu-le pe cele trecatoare ale lumii acesteia ca pe un vis.(.....) De la Adam si pana astazi , omul are libertatea de- a alege . Asa a bineplacut lui Dumnezeu : sa-l zideasca pe om dupa chipul si asemanarea Sa . Asemanarea depinde , insa , numai de alegerea pe care o facem .
Sa ne ajute Dumnezeu sa nu ne lasam inselati!
,,
Nu uitati cuvintele acestea :Dumnezeu v-a dat vreme spre a va zidi vesnica mantuire . Sa nu o risipiti !" ( Parintele Sofronie de la Essex )

Gheorghe Fecioru
( spicuiri din revista ,, Familia Ortodoxa ", nr. 7 (30) din luna iulie 2011, pag. 1-6)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu