marți, 30 august 2011

MENIREA OASTEI DOMNULUI IN SANUL BISERICII ORTODOXE ROMANE

Oastea Domnului - un eficient sprijin misionar al Bisericii

,,In cartea ,,Intelegi ,oare ce citesti?",(Ed. Bunavestire,Beiusi 1998 )referindu-se la caracterul moral si social al crestinismului modern ,se arata ca :,, Oastea Domnului poate fi cel mai eficient sprijin misionar al Bisericii,ca alternativa nu doar in fata sectelor,ci si in fata indiferentismului religios, a betiei si a celorlalte pacate care izvorasc din acesta plaga "(pag.228-229).Traim vremuri
in care au loc reforme economice ,politice ,sociale dar si religioase, cu tel umanist si armonizant intre toate religiile. Dar orice incercare de armonizare a Ortodoxiei la duhul vremurilor,,noii ere" , cu miscari felurite al dialogurilor ecumenice , umaniste, pacifiste in toata fraternitatea lor, de fapt , elimina trasatura autentica a crestinismului hristoscentric. In acest context ,adevarata misiune a Oastei Domnului in Biserica Ortodoxa nu este adaptarea credintei drept-slavitoare la spiritul vremii,ci adaptarea spiritului vremii(a duhului lumesc)la duhul Ortodoxiei,exprimata retoric prin ,,convertire ortodoxilor"la Ortodoxia autentica si de neinlocuit, aceea a numelui scris pe pietricica inimii la Taina Mirungerii dupa Taina Botezului cand am fost pecetluiti de Insusi Dumnezeu cu arvuna Duhului Sfant in inimile noastre. (Apoc.2,17;IICor.1,22)
In esenta Hristos ne cheama la lupta buna a credintei celei bune si strabune (ITim.6,12),prin manifestarea autentica in duhul primar si, in special, al Oastei Domnului, iesita din catacombele comunismului oprimanat .Daca vom fi formalisti,pasivi si vom tacea ,vor striga pietrele incrucisate la capataiul mormintelor inaintasilor nostri,nu putini,care ne-au grait Cuvantul lui Dumnezeu in vremuri de restrictie si de prigoana .Oastea Domnului cu smerita indrazneala , L-a marturisit si-L marturiseste pe Dumnezeu , Omul-Hristos ,dupa cum cu necesitate ne-o cere Insusi Hristos .(Mat. 10,23;Lc.9,26) Chiar daca ,, dintr-un motiv s-au altul nici in regimul comunist si nici in zilele noastre (spune autorul cartii de mai sus ,Georghe Ciuhandru, pag. 228),unii se implica ,iar altii sunt impotriva misionarismului Oastei Domnului,totusi Sfintii Apostoli spun ca ,,trebuie sa ascultam mai mult pe Dumnezeu decat pe oameni". (Fapte Ap. 5,29)".......
Nimeni nu poate fi crestin dreptcredincios in afara Bisericii-Trupul tainic a lui Hristos -al carui Cap este (Efes. 1,22).Astazi exista vadite tendinte de revizuire a valorilor crestinismului,adaptand Evanghelia dupa duhul pamantesc,dupa ,,vanturile care sufla contra noastra",cele universale,apusene ,asiatice si africane.Din surse verificate ,stim ca strainii de credinta noastra s-au infiltrat pe fondul slabiciunilor si in adunari ale Oastei Domnului, oferind ,,furgoane de zdrente si linte"si cerand in schimb o credinta teoretica ,fara ,, sacramente"si fara Sfintii mijlocitori..Pentru crestinul ortodox,Sfintii sunt mai reali decat multi dintre contemporanii sai.
Doar vietuind ,,cu toti Sfintii"in unitate soborniceasca a credintei poate fi cineva crestin adevarat,un ucenic si ostasi a lui Dumnezeu Omul-Hristos,iar in Biserica tocmai Tainele ei fac din madularele noastre ,,sarea pamantului".Daca crestinismul se dilueaza si se descompune si daca vom fi nepasatori ca Oastea Domnului se divizeaza in alte feluri de ostasi, cei ,,ai domnilor",atunci sarea se va strica .
Misiunea Oastei Domnului -madular viu al Bisericii Ortodoxe -are menirea ca , prin cuvant si fapta , sa ajute ca viata Bisericii sa nu fie modernizata dupa tiparul Europei desacralizate.
Asemanatoare este si Sfanta noastra Traditie ,aceea a Bisericii, care sta in fata unor probleme ce nu-i priveste numai pe preoti,ci pe toti care simt crestineste si romaneste. Daca guvernele se zbat pentru redresarea economica a tarii, e timpul sa constientizam ca pentru mantuire trebuie lucram cu frica si cu cutremur(Filip.2,12)(............................)
I n cartea <<Profetii si marturii crestine pentru vremea de acum>> este amintit si Parintele Iosif Trifa la pag.95-97 cu profetii despre vremurile biblice pe care le traim acum.,,Cainta si hotararea noastra contra pacatelor trebuie sa fie insotite de intoarcerea la Dumnezeu ,altcum mantuirea sufletului nu castiga nimic...Traim vremuri biblice.Traim vremuri ce striga dupa noi sa ne trezim din rautati ".(carte aparuta la ed. Bisericii Ortodoxe Romane,2004)
Rautatile din lume s-au diversificat ,intensificat si extins ,imoralitatea ,coruptia ,crimele,betia - cu toate urmarile ei - ,drogurile ,avorturile si toate celelalte au racit iubirea de adevar si au slabit credinta .Atitudinea in fata acestui razboi declarat ,vazut si nevazut,impotriva adevarului este numai lupta cea buna cu armele lui Dumnezeu (Efes. 6,11-17).
Traim deci vremuri in care Oastea Domnului , pe langa exemplul personal de morala crestina ,trebuie sa raspandeasca indemnul Domnului nostru Iisus Hristos :,,S-a implinit vremea si s-a apropiat Imparatia lui Dumnezeu;pocaiti-va si credeti in Evanghelie!"(Mat. 1,15), ,, ca dumnezeul acestui veac a orbit mintile necredinciosilor, ca sa nu le lumineze lumina Evangheliei Slavei lui Hristos , Care este chipul lui Dumnezeu"(II Cor.4,4) "
Slavit sa fie Domnul!

Stefan Pop (spicuiri dintr-un articol publicat in ,,Almanahul Iisus Biruitorul" ,ed. O.D.-Sibiu,2005)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu