miercuri, 10 august 2011

POSTUL

Aparatorul tuturor virtutilor


Sfintii Parinti ai Biserici noastre Ortodoxe spun ca temelia a toata virtutea este postul si privegherea in rugaciuni impletita cu sfanta si marea smerenie. Postul este aparatorul a toata virtutea, e stralucirea neprihanirii si inceputul drumului in vietuirea crestina , e maica rugaciunii si izvorul neprihanirii si al cuminteniei, e invatatorul linistirii si inainte -mergatorul tuturor faptelor bune.
Marele drum spre tot lucru bun este postul cu discernamant, pentru ca el este porunca data firii noastre de la inceputul lumii. Postul este arma puternica prin care se biruie vrajmasul .Postul il face pe om straveziu, ii intareste sufletul, si , prin aceasta , intra in legatura cu Dumnezeu prin rugaciune.
Patimile ascunse in suflet nu se pot vindeca decat prin post si buna supraveghere a simturilor ,caci cel care posteste copleseste slabiciunea trupului cu caldura ravnei sale de infranare.
Noi cu dragoste sa imbratisem postul,caci el este fraul trupului si mama curatiei si a pacii. Postul si tacerea , linistea si inaltarea mintii la Dumnezeu intaresc nadejdea biruintei.Tacerea omului curat e, alaturi de rugaciunea impletita cu post si smerenie, o alta sora geamana a postului.
Sa nu fugim de post , caci el aduce atata bucurie sufletului!
Sa-l primim cu caldura !
Painea aspra a postitorului e binecuvantata de Dumnezeu , nu fripturile pline de mirodenii ale lacomului. Postind , rugaciunea devine mai curata ,mintea mai limpede si trupul mai puternic .
Numai luand ca arma postul, putem fi adevarati ostasi ai Preadulcelui nostru Iisus ,Care a iubit atat de mult postul.
Am gustat deja din Postul Adormirii Maicii Domnului . Sa rugam pe Maica Cerului si Mama tuturor sa ne invredniceasca sa trecem cu bine postul,ca, astfel , sa devenim niste iubiti fii ai Ei.
Lui Dumnezeu slava si lauda in veci. Amin.
Slavit sa fie Domnul!


Tufis Dorin
(articol publicat in foaia ,,Iisus Biruitorul",nr.33/9-15 august 1999)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu