duminică, 22 ianuarie 2012

ZAHEU VAMESUL

Ne vorbeste ,I.P.S.Bartolomeu Anania (2001)



( Pentru a asculta nestingheriţi de programul de la RadioOastea Domnului din dreapta blogului, acţionaţi butonul oprit aflat în colţul din stânga-jos. )

Puteti citi si talcuirea Evangheliei acestei duminici ,de par. Iosif Trifa aici:
( Talcuirea Evanghelia-duminicii-32-dupa-pogorarea.Zaheu vamesul)

Sfantul Apostol Zaheu

Sfântul, slăvitul şi mult lăudatul Apostol Zaheu a fost unul din cei saptezeci de Apostoli ai Domnului Iisus Hristos. Zaheu este simbolul bogatului nedrept pocait , al celui pierdut dar apoi îndreptat, care aduce mantuirea nu numai pentru sine dar şi pentru întreaga sa casa . Praznuirea se face în 20 aprilie.

Zaheu era mai marele-vameşilor, era foarte bogat şi locuia în Ierihon. Fiind mic de statură s-a suit într-un sicomor ca să-l vadă pe Iisus. Iar Iisus venind în locul acela i-a spus să se coboare degrabă căci dorea să poposească în casa lui, ceea ce a stârnit murmurele multora în legătură cu găzduirea la un om păcătos. Zaheu a coborât şi a spus:

Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor şi, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit. Iar Iisus i-a răspuns: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, căci şi acesta este fiu al lui Avraam./ Căci Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască pe cel pierdut. (Luca 19, 1-10)

După Inaltarea la Cer a Mântuitorului, Sfantul Zaheu l-a însoţit pe Sfântul Apostol Petru în călătoriile sale. Traditia spune că el l-a urmat pe Sfântul Petru în Cezareea Palestinei, unde a fost numit episcop. El a murit în pace. O particica din sfintele sale Moaste se afla la Manastirea Sireti din Moldova .






Cu ale lui sfinte rugaciuni Doamne ,miluieste si ne mantuieste pe noi.Amin.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu