luni, 2 mai 2011

,,IN VIATA DUHOVNICEASCA NU EXISTA CARIERA"(Cuv.Sofronie de la Essex)


Cuvintele acestea trebuie sa ne sageteze inima ,mai ales azi cand mai toata lumea vrea sa faca frumoasa cariera : in medicina ,in stiinte ,in afaceri etc.Cel mai jalnic insa este atunci cand se cauta sa se faca si in religie cariera .Si indraznesc sa spun ca prin religie se poate face cel mai usor cariera.Poate omeni din cei mai incapabili in alte domenii(unde li s-ar fi cerut anumite calitati)prin religie ,au ajuns sus de tot ,in aceasta viata lumeasca.
Dar sa ne amintim si de Sf. Apostoli pe cand inca nu erau desavarsiti (Matei 12,1-6)cum si ei cautau la inceput intaietate si au inceput a fi invidiosi pe Petru .Apropiindu-se insa de Mantuitorul il itreaba:,,Cine este mai mare in Imparatia Cerurilor?" ,la care Domnul raspunde:,,Adevarat zic voua :De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii ,nu veti intra in Imparatia Cerurilor"(Mt.18,2-3).
Sf. Ioan Gura de Aur spune ca Domnul a pus in mijlocul lor un copil mic,strain de toate patimile dar mai ales ,,strain de invidie ,de slava desarta , de dragostea de intaietate "si avand ca virtute nevinovatia,curatia ,smerenia(Omilii la Matei,pag. 675).
Apostolii,in vremea aceea aveu in minte intaietatile.(Sa ne amintim si de cererea fiilor lui Zevedei de a fi pusi unul de-a dreapta si unul de-a stanga Domnului, in imparatia lumeasca ,pe care ei o concepeau si o asteptau.)Iar Hristos a vrut mereu si mereu sa scoata din mintea lor ,din cautarea lor aceste intaietati.De aceea le aducea aminte mereu de smerenie,de aceea le spala si picioarele ,pentru ca smerenia e singura cale spre Hristos.
Sa nu uitam niciodata lectia Domnului:,,Cine se va smeri pe sine ,ca pruncul acesta ,acela este cel mai mare in Imparatia Cerurilor".Singura noastra tinta ar trebui sa fie Hristos ,nu conteaza unde esti pus :in frunte,la mijloc sau mai jos;daca-L ai pe Hristos ,ai totul.Si acesta este singurul lucru de agonisit si de urmarit:Hristos.Daca mai vrem ceva pe langa Hristos ,Hristos la nimic nu mai foloseste........Stim cu totii ca Dumnezeu ne randuieste cate un loc,mai sus sau mai jos in ochii lumii,dar nu si in ochii Lui Hristos.Si ar mai trebui sa stim ca nu trebuie sa fortam lucrurile cautand intaietatile;daca Domnul ne va inalta ,vom fi inaltati;daca ne vom inalta noi prin noi insine ,vom fi tare umiliti si inaintea oamenilor si vom pierde si darul cel mai mare:mantuirea.
Asadar ,nu cariera ,ci Hristos !.Iar Hristos nu poate fi urmat decat in smerenie.Ne-o spune asa de lamurit Sf. Teofan Zavoratul:,,Aceasta este taina vietii duhovnicesti intru Hristos Iisus Domnul nostru:Cu cat cineva are viata duhovniceasca mai inalta ,cu atat este mai smerit,caci vede limpede ca nu el se osteneste,sporind duhovniceste,ci harul care este in el"(Talcuiri din Sf.Scriptura ptr.fiecare zi din an)

Hristos a inviat!
Pr. Florin Moldovan(articol publicat in ,,Iisus Biruitorul"nr.1 din 5 ian.2003)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu