marți, 17 mai 2011

RUGACIUNEA - TAINA A SUFLETULUI

,, Rugaciunea este o taina a sufletului si, in acelasi timp , a vietii noastre.Prin rugaciune,noi ne inaltam cu mintea si cu sufletul de la cele pamantesti la cele ceresti,deschidem larg interiorul nostru,ca in el sa patrunda razele de lumina ale Harului Dumnezeiesc si, o data cu aceasta lumina sfanta sa vina in noi Insusi Mantuitorul Iisus Hristos.
Stam de vorba cu Dumnezeu prin rugaciune.Insusi Creatorul nostru doreste ca,prin rugaciune ,sa fie in apropierea noastra,sa fie in sufletul nostru,sa fie in viata noastra .El Insusi ne cauta si doreste sa discute cu noi,sa converseze cu noi,sa tainuiasca cu noi.Dupa cum observam ,rugaciunea este o taina dar si o tainuire.Este o taina pentru ca se savarseste in profunzimea noastra;se realizeaza in adancurile noastre.Noi suntem fiinte care putem intretine un dialog cu Dumnezeu.Stiti ca dialog inseamna doi care vorbesc unul cu celalalt.Ei bine ,Dumnezeu este Acela pe Care noi Il chemam sa fie in sufletul nostru prezent,dar in acelasi timp,sa ne si vorbeasca.Pentru ca El nu sta de fata numai asteptand murmurul buzelor noastre si al cuvintelor noastre;ci El Insusi ne vorbeste.Ne vorbeste si ne raspunde.Ne binecuvinteaza si ne indeamna .Ne inspira si ne calauzeste.Nu simtim poate ,aceste gesturi si aceste miscari ale Lui Dumnezeu spre noi,dar ele se petrec in realitate..............
Omul este o psaltire un psaltirion, adica un instrument a lui Dumnezeu.Si acela care are sufletul totdeauna pregatit pentru lucrarea Duhului Sfant , este , cu adevarat ,un instrument bine acordat.
Rugaciunea este o intensitatae ,un foc care arde.Si nu poate niciodata sa ne astampere,in lumea aceasta ,ci intotdeauna , vrea sa devina mai puternica, si mai aprinsa.
Rugaciunea este datatoare de intelepciune,pentru ca , fiind intr-o permanenta legatura cu Dumnezeu, Cel Intelpt,Cel care este Bunatate, Care este Valoare ,prin excelenta, Acela , atingandu-se de noi,ne sfinteste si ne intelepteste permanent;revarsa har in sufletul nostru, revarsa putere dumnezeiasca....Caci in clipa in care omul sta de vorba cu Dumnezeu, nu mai cugeta cele pamantesti,ci se indreapta cu mintea spre cele ceresti.Iar mintea lui ,invaluita de lumina Duhului Sfant, nu se mai coboara la lucrurile pamantesti, ci poate sa spuna , ca Sfantul Apostol Pavel:,,Nu eu mai traiesc ,ci Hristos traieste in mine". Deci atunci cand Hristos traieste in noi ,avem maturitate, avem varsta deplinatati lui Hristos.
Rugaciunea, este un lucru unic in viata noastra. Si de cate ori ne rugam , frati crestini, de - atatea ori Dumnezeu ne descopera ceva nou. Sa nu stam niciodata fara sa gustam rugaciunea.
Sfanta Scriptura ne spune ca omul credincios este ca cerbul care alearga la izvoarele apelor,pentru ca acolo e rugaciunea!Acolo suntem saditi cu adevarat ca niste pomi langa izvoarele apelor. Adica ,prin rugaciune , ne aflam la Izvorul Harului,Care este Insusi Dumnezeu.Ne aflam prezenti acolo unde este Dumnezeu."
I.P.S.IRINEU-Mitropolitul Olteniei
(spicuiri din cuvantul rostit la Adunarea anuala a O.D. din Craiova -20 sept.2008)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu