miercuri, 2 februarie 2011

PELERINAJE

,,Trebuie să ne întoarcem mereu privirea atentă spre trecut, pentru a vedea bine cum să mergem în prezent şi spre a ne orienta bine, ca să nu rătăcim în viitor. Pentru orice direcţie bună este nevoie de trei jaloane. Pentru orice orientare mântuitoare este nevoie de toţi aceşti trei timpi. Trebuie să ne privim şi noi mereu mai atenţi şi mai ascultători istoria noastră. Un popor care îşi uită sau îşi leapădă istoria sa este un popor pierdut."(Traian Dorz)
Luand seama la cuvintele pline de adevar ale fratelui Traian Dorz,noi poporul dreptcredincios din ,,Tara de jos"am pornit plini de entuziasm pe urmele inaintasilor nostri .Haidem impreuna sa vizitam ,,locurile noastre sfinte"din ,,Tara de sus"
MANASTIRE CORBII DE PIATRA-ARGES.(iulie 2010)
Inceputurile vietii monahale la Corbii de Piatra sunt mai putin cunoscute. Se cunoaste faptul ca cele mai multe asezari monahale au aparut in locul altora mai vechi coborand pe firul istoriei pana in vremuri imemoriale. Asa vor fi stat lucrurile si cu manastirea de la Corbi, asezata in inima unei misterioase si extrem de timpurii vetre ascetice romanesti. Cu siguranta prima atestare documentara, 23 Iunie 1512, nu este si data infiintarii manastirii, existand informatii certe conform carora sfantul locas a existat si inainte de aceasta data. In chip cu totul minunat (pentru ca nu a fost niciodata restaurata!!!) biserica pastraeza inca parti mari de pictura.La sud de pronaos este trapeza manastirii, daltuita in piatra, despre care traditia afirma ca ii slujea domnitorului Neagoe Basarab de divan, unde judeca diferite pricini si stingea anumite neintelegeri, atunci cand lua parte la praznicul hramului manastirii Corbii de Piatra, Adormirea Maicii Domnului .Astazi, la Corbii de Piatra, prin purtarea de grija a Prea Sfintiei Sale P.S Calinic Argesanul, de la 23 martie 2003 s-a reinnodat firul vietii monahale intrerupt acum mai bine de 200 de ani, scopul acestui demers fiind acela de a demara lucrarile pentru construirea unui complex chinovial alcatuit din corp de chilii, paraclis si cladiri anexe, precum si pentru inceperea operei de restaurare a picturii, lucrari prin care vestitul locas de cult sa-si recapete, pe cit va fi cu putinta, stralucirea de odinioara.In incinta Bisericutei din stanca se afla si o particica din moastele Sf.Ioan Rusul.(urcam spre inaltimi.....)

(aducem lauda Sf.Ioan Rusu citindu-i Acatistul)



(am ajuns sus...)
(am coborat jos)

(la masa din ,,Trapeza")...................................va urma!

SLAVIT SA FIE DOMNUL!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu