sâmbătă, 19 februarie 2011

CALEA IMPARATEASCA


,,Extremele de ambele parti sunt foarte vatamatoare;sa mergem pe calea de mijloc, calea imparateasca,evitand extremele de amandoua partile".
( Sfantul Ioan Casian)

Noi ,crestinii ortodoxi cei de azi,traim una din cele mai grele perioade ale Bisericii Lui Hristos.Vrajmasul mantuirii noastre ,diavolul ,ataca mai mult decat oricand si se straduieste din toate puterile sa-i abata pe crestini de la calea cea adevarata aratata si traita in Biserica de fericitii nostri inaintasi.Libertatea capatata cu atata jertfa nu este inteleasa deloc bine.Viata crestinilor parca era mai intens traita in ,,catacombe",ascunsa de ochiii celor rai,dar sub binecuvantarea Lui Hristos,cu lacrimi si foc,fara exagerari si fara caderi.Se face prea multa valva de cum sa fim ,ce sa facem,uitand sa punem insa mai ales si mai des genunchii la rugaciune ,cu nevointa si smerenie,dar nu cu smerenie fatarnica,cu ,,eu sunt pacatos",ci cu smerenie adevarata,cu roade binecuvantate.
Avem atatea invataturi curate si adevarate,oferite noua cu multa dragoste de Domnul nostru Iisus Hristos.Avem atatea pilde ale Sfintilor nostri Parinti ,traire,umblare,credinta dupa care sa ne ghidam pe ce cale sa umblam si cum sa traim cu mare atentie,ca sa nu cadem ori in lene si trandavie,ori in multa ravna fara ,,cunostinta"(cf.Rom.10,2),sa alunecam in habotnicie.Sa fim veghetori !Diavolul ne poate insela ,daca nu facand pacate,otravindu-ne sufletul si omorandu-ne trupul,din ravna fara masura.
Sunt unii dintre noi care,din prea mult zel,cred ca traiesc duhovnicesta,dar ,in aceasta ravna fara pricepere ,ajung sa cedeze in fata ispitei de a judeca pe altul mai slab.Sa fugim de a fii judecatorii altora,ci sa fim propiii nostri mustratorisi judecatori.Sunt unele imprejurari in care este necesar sa primeze dragostea ,chiar daca,, se calca litera",stiut fiind ca,, litera omoara,iar Duhul face viu". Sfata Scriptura ne invata cum sa fie umblarea noastra ,zicand:,,Sa nu va abateti nici la dreapta ,nici la stanga",ci sa mergeti pe calea imparateasca(Deut. 5 ,32; 17, 20).Sfantul Vasile cel Mare zice:,,Drept cu inima este cel ce nu-si are gandul aplecat nici la prisosinta,nici la lipsa,ci e indreptat spre locul cel din mijloc al virtuti".Iar Parintele Serafim Rose spunea :,,Suntem datori sa dobandim,cu toata staruinta si cu toata sarguinta,darul deosebirii,care ne va pazi nevatamati de indinderea peste masura spre amandoua partile".
,,Dreapta -socoteala il invata pe om sa mearga pe calea imparatesca,evitand extremele de alaturea;de la dreapta nu-l lasa sa fie amagit de ingamfare peste masura si celelalte,iar de-a stanga sa nu fie atras de negrija si lene"-se spune in Filocalia,vol.1.
Sa fim adevarati luptatori ,care nu lasam sa ne slabeasca vigilenta!Sa nu ne aflam linistea pana nu traim dupa voia Domnului si sa luptam pana la sange cu patimile,ca sa putem dobandi Imparatia Cereasca si Vesnica.
Sa fim cu bagare de seama la toate cursele care ni le intinde diavolul.Lumea de azi a pierdut, prin necredinta si fatarnicie ,prin nerespectarea cu strictete a adevarurilor dumnezeiesti,Harul Lui Dumnezeu ,pe care Sfintii Parinti l-au castigat si pastrat cu lupta ,cu viata curata ,umbland cu frica si cu cutremur in Fata Lui Dumnezeu.
Traim vremurile de pe urma ,cand inselaciunea este tot mai suptila,incat diavolul va incerca ,de este cu putinta ,sa-i amageasca si pe cei alesi(cf.Mt.24,24).
Parintele Serafim Rose spunea:,,Crestinilor ortodoxi! Pastrati cu sfintenie harul pe care il aveti.Nu ingaduiti ca el sa devina o chestiune de obisnuinta.Nu-l masurati dupa masura omeneasca si nu va asteptati ca el sa para logic sau pe intelesul celor care gandesc lumeste .Fie ca toti crestini ortodoxi sa se intareasca pentru batalia care il asteapta,neuidand niciodata ca ,in HRISTOS ,victoria este deja a noastra".

Tufis Dorin
(articol publicat in ,,foaia Iisus Biruitorul"nr.26/24-30 iunie 2007)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu