joi, 3 martie 2011

AVUTIA SFANTULUI MOSTENITOR

Inaintasii si urmasii

O, ce mari inaintasi am avut si noi in credinta noastra si in neamul nostru!
Cand ne apropiem de viata si de faptele lor,cand privim cu bagare de seama urmele lor si dovezile rama se pana astazi printre noi,inima noastra se umple de mandrie fata de trecut si de rugaciune fata de prezent si viitor.
O,daca am intoarce mai des si mai atenti inima spre inaintasii nostri,spre credinta si pilda lor,daca am rasfoi mai cu respect filele istoriei lor si daca am privi mai cu cutremur urmele si ruinile sfinte care ni le-au lasat ei,lacasurile si invataturile lor izvorate dintr-o credinta puternica in Dumnezeu,atunci poate ca faptele lor ne-ar trezi si pe noi.
Si am ajunge sa traim mai demni si mai vrednici de parintii nostri si de Dumnezeul lor.
Valoarea unui om nu se masoara totdeauna dupa anii lui sau dupa perii carunti ai capului sau,dupa cum nici valoarea unui sfat bun sau a unei invataturi sanatoase nu se masoara dupa haina celui care ti-o spune,ci dupa continutul sanatos pe care il are in ea insasi si il arata prin roadele sale.
Varsta cuiva ,adica viata si experienta unui om credincios,da o si mai mare valoare cuvintelor sale sanatoase si pline de seriozitatae.
Cu cat cineva are in urma lui un numar mai indelungat de ani,adica mai multe lupte,incercari si jertfe pe calea umblarii lui cu Dumnezeu, cu atat cuvintele lui au si mai mare greutate si pret.
Fiindca el vorbeste nu numai din cele invatate si primite prin credinta,ci adevarul marturisit de el a capatat pecetluirea verificarii si marturia experientei celui care l-a crezut si il marturiseste.
Cand vorbeste un om duhovnicesc ,Duhul Adevarului te incredinteaza puternic si cutremurator nu numai de valoarea adevarului pe care il auzi,ci si de valoarea omului pe care il vezi,iar tu trebuie sa le pretuiesti inalt si demn pe amandoua.
Anii multi nu sunt totdeauna o dovada de seriozitate si un motiv de netagaduit pentru primirea unei indrumari.
Multi oameni,desi batrani ,mai lasa uneori de dorit foarte mult.Si sunt alti credinciosi cu mai putini ani,dar cu mai mult har.
Sunt multi oameni mari ai Lui Dumnezeu si ai omenirii care au spus vorbe de aur si au lasat nesterse urme de lumina..................
Cand Hristos paraseste un suflet ,urmeaza prabusirea acestuia.
Cand Dumnezeu paraseste pe cineva ,aceasta este condamnarea aceluia la moartea vesnica.
Cand Dumnezeu te-a parasit ,ajungi un hoit inainte de moarte si o ruina inainte de prabusire.
Toate lucrurile te vor ura si fiecare va dori sa scape de tine.
Singur iadul te va primi cu bucurie.
Doamne ,nimic nu poate fi mai ingrozitor decat starea aceasta.
Nu lasa nici o fiinta omeneasca sa ajunga asa.
Numai cine cauta,gaseste;
numai cine priveste,acela vede;
si numai cine baga de seama,acela cunoaste.
Hristos a venit sa caute si sa mantuiasca ce era pierdut,adica pe aceia pentru care nu mai era absolut nici o nadejde de mantuire(Lc. 19, 10)
Fii binecuvantat Tu,Mantuitorul nostru Sfant!
Amin.

Traian Dorz
(culegere din cartea,,Avutia sfantului mostenitor" ed.O.D.Sibiu-2006)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu