marți, 15 martie 2011

FERICITII NOSTRI INAINTASI

PREOTUL VLADIMIR POPOVICI


Parintele Vladimir Popovici a vazut lumina zilei in orasul Chisinau - Basarabia ,la 6 februarie 1896, din parintii:preot Vasile Popovici si Eufrosina. Amandoi parintii erau de o mare credinta , cinste si evlavie,implinindu-si toate indatoririle sfintei lor slujbe in cel mai frumos fel,spre slava si voia Lui Dumnezeu. Tatal Ceresc i-a binecuvantat cu 11 copiii,pe care i-au crescut cu multa grija in dragostea si frica Lui Dumnezeu.
La nasterea celui de-al 11-lea copil ,preoteasa Eufrosina a murit fiind inmormantata in satul Mereseni-Lapusna unde era sotul ei preot atunci,a fost jelita cu multa durere de toti dar mai ales de fiul Vladimir care era micut dar care o iubea nespus. Plecarea mamei l-a facut pe micutul Vladimir sa doreasca nespus Imparatia Cereasca unde era plecata mama lui.
A terminat Seminarul Teologic din Chisinau in anul 1917,dupa care a intrat ca invatator in com. Tibirica-Orhei iar dupa moartea tatalui sau in anul 1918 a fost numit preot in locul acestuia in parohia Lulova.
Parintele Vladimir a fost ca un tata pentru fratii lui mai mici ramasi de acum orfanii de ambii parinti dar si-a indeplinit si datoriile preotesti cu toata dragostea si credinta.
Aparitia Oastei Domnului in anul 1923 a insemnat pentru parintele Vladimir ,cat si pentru sotia sa ,rasaritul unei lumini ceresti.Inca din anul 1924 s-a abonat la foaia ,,Lumina Satelor"de la Sibiu pe care a indragit-o si de care s-a atasat cu toata inima atat de ea cat si de cel care o edita parintele Iosif Trifa. Ce frumos isi aminteste parintele intruna din scrierile sale despre acele zile:,,Viata noastra , a amindoura , se desfasora in acesta admosfera inoita si sfintita de Duhul Sfant , intr-un fel lin si fericit .Crestem amindoi in Domnul ,viata noastra era ca o cantare noua Lui Dumnezeu ,eram parca nepamanteni , in dragostea dintai care iubea mai presus decat orice pe Dumnezeu si pe semeni. Domnul Se coborase in noi cu Imparatia Lui .Parohia noastra ,Glingeni,era umbrita de Duhul Sfant".
Imbolnavire sotiei sale Eufimia si internarea ei in sanatoriul Geoagiu i-a dat prilejul sa-l intalneasca acolo pe par.Iosif, care era si el internat pentru tratament .Aceasta cunoastere i-a apropiat mai mult ,legandu-i pentru totdeauna intr-o partasie care s-a facut din ce in ce mai fierbinte,mai puternica si mai frumoasa...........
Pe langa articole si insemnari publicate saptamanal in reviste,parintele Vladimir a mai scris si brosurile:,,Iertarea" , ,, Rolul preotului ca pastor de suflete" , ,,Dragostea dintai" , si ,,Cartea Preotiei".
In toamna anului 1934, scumpa si credincioasa lui sotie Eufimia ,a trecut la Domnul , lasandu-l cu inima indurerata si singuratica pe pamant pe totdeauna.Mult a plans-o sotul ei iubit ,apoi a asezat-o pentru odihna ,pana la Inviere, in pamantul lor natal de la Glingeni ,aproape de Casa Domnului pe care a iubit-o si a impodobit-o ea cu drag.
La inmornantarea parintelui Iosif a alergat din Basarabia , si a ajuns cu cateva minute inainte de coborarea sicriului in mormant. A fost un moment zguduitor si de neuitat .Timp de 45 de ani parintele Vladimir a venit pe 12 februarie la Sibiu pana in anul 1983 cand avea 90 de ani si nu a mai putut veni.
Dupa refugierea sa din Basarabia a fost timp de 11 ani preot in com. Strambeanude langa Targoviste.Dupa 1957 a slujit 20 de ani in parohiile Sag si Tusa din jud. Salaj pana in 1976 cand s-a pensionat.Dupa 1976 s-a mutat in Cluj la o nepoata in familia careia si-a dus ultimii anii din viata . Atrecut la Domnul in ziua de 28 martie 1984, la Cluj si a fost inmormantat in cimitirul din Manastur.La incheierea insemnarilor acestora , transcriem un ultim cuvant din partea parintelui Vladimir rostit in Duminica Rusalilor a anului 1983.
,,Inchei aceasta biografie a mea cu nesfarsite multumiri Sfintei Treimi:Tatalui , Fiului si Sf. Duh, rugandu-ma ca cei ce ne vor urma sa afle aici o frumoasa pilda de slujire in Oastea Domnului si in Biserica noastra ,hrana necesara pentru a duce lupta sfanta a mantuirii tot inainte. Ma voi bucura nespus de mult daca indemnurile acestea vor ajunge pana la inima cititorului, ca sa-l hotarasca pentru Domnul intr-un chip definitiv si statornic .Domnul Duhul Sfant sa va trezeasca in sufletele moarte si amortite de pacat o viata vie. ...
La sfarsitul vietii mele imi indrept privirea si inima cu o fierbinte multumire spre Dumnezeul meu , rugandu-L sa binecuvinteze pe toti fratii mei din Oastea Domnului , de peste tot. Eu ii imbratisez pe toti cu o dragoste fierbinte in Hristos ,Domnul si Mantuitorul nostru ,rugandu-i din suflet:iertati-ma iubitilor, iertati-mi tot ceea ce v-am putut gresi ca un om pamantean in lumea aceasta , ca sa capatam cu totii acea pace dumnezeiasca ce s-a vestit la Nasterea Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, cand a zis :,,Pe pamant pace , intre oameni bunavoire....".Iar pe toti cei ce citesc aceasta biografie ii rog smerit si fierbinte sa se roage catre Domnul Iisus pentru mine si pentru sotia mea, porumbita mea cea neuitata.
Slavit sa fie Domnul nostru Iisus Biruitorul pentru toate. Amin. Amin. Amin.
Al vostru - parintele Vladimir".
SLAVIT SA FIE DOMNUL!
(
din cartea ,, Fericitii nostri inaintasi"de Traian Dorz, ed. O.D.-Sibiu,2009)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu